Újabb jó hír a napelemeseknek: 2024 januártól ismét engedélyezik a visszatáplálást

2024 januárától véget ér a visszatáplálási korlátozás és megmarad az éves szaldóelszámolás azok számára, akik benyújtották a telepítési igényüket vagy már telepítették napelemeket – ezt Gulyás Gergely tájékoztatásából tudhatjuk meg.

Gulyás Gergely válaszul egy kérdésre elmondta, hogy január 1-jével lehetővé teszik a napelemesek számára a visszatáplálás újbóli elindítását. Tehát megszűnik a korábbi korlátozás, és csak néhány területet érint majd továbbra is a visszatáplálás tilalma, amelyeknél a hálózat nem felel meg a megfelelő követelményeknek. A miniszter szerint ez körülbelül hét százalékot jelent. Ezenkívül kifejezte a véleményét, miszerint nincs olyan helyes árazás, hogy az MVM ugyanakkora árat fizessen egy magánszemélynek az áramért, amit egy paksi atomerőműtől vásárol.

A portfolio.hu rámutatott, hogy ez egy rendkívül fontos jelzés, mivel Gulyás Gergely ezzel egyik legfontosabb (közelítő) paraméterét közölte a 2024-től érvényes bruttó elszámolási rendszernek, vagyis azt, hogy milyen áron lehet visszatáplálni az áramot a hálózatba, ha éppen nem használják fel azt helyben. A lap szerint van alap arra a feltételezésre, hogy Gulyás körülbelül 13 forintra gondolt, amikor azt mondta, hogy ez az ár korrekt a magánszemélyek számára. Ez pedig potenciális ösztönző lehet az ilyen beruházások iránt érdeklődők számára.

Frissítés, legújabb hírek:

A sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie – írtaposztjában Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Hétfőn ismét összeültek a minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői – számolt be erről Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a legfrissebb Facebook-bejegyzésében, majd kiemelte, hogy több részletkérdésben is egyértelműsítették a kormányzati álláspontot. A tárgyalást így foglalta össze:

  • Az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes. Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak.
  • A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított 10 éven át. Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba.
  • A sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie.

Fontos kiemelni: ezek közül a legfontosabb az utolsó pont, ugyanis az államtitkár tisztázza, hogy  A HÁZTARTÁSI NAPELEMEK UTÁN NEM KELL A RENDSZERHASZNÁLATI DÍJAT FIZETNI.

Egyes szakmai értelmezések szerint a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal rendeletének értelmében a szeptember 7-e előtti igénybejelentettek a rendszerhasználati díjat a betáplálás és a fogyasztás különbségére fizetik meg. Ám a szeptember 7-e után csatlakozók a betáplálás és a fogyasztás után külön-külön is adósok a díjjal. Erre a kérdésre akkor a szakmai szervek állásfoglalást kértek. Ugyanakkor Steiner Attila hétfő este egyértelműen tisztázta a helyzetet, ezzel még egy nyitott kérdést zárt le az államtitkár.

5 forint kilowattóránként

„A bruttó elszámolási rendszerben alkalmazandó átvételi ár meghatározásának egyik kiindulópontja, hogy a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz. A legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja, mondjuk, a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát” – fogalmazott korábban a tárca.

Ha ezt a nyilatkozatot figyelmesen olvassuk, akkor egyértelmű a helyzet: az MVM ugyanannyiért veszi majd az áramot egy napelemes magánszemélytől, mint amennyiért a lakossági felhasználó számára biztosítja – azaz amennyiért adja – a villamos energiát. Így szinte biztosan kijelenthető:

A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁSBAN AZ MVM 5 FORINT/KILOWATTÓRÁÉRT VESZI MAJD MEG AZ ÁRAMOT A NAPELEMESEKTŐL.

 

forrás: index.hu

Kérjen árajánlatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen árajánlatot napelem telepítésre, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!