Megéri-e a napelem az új bruttó elszámolással?

A jelenlegi rendelet értelmében, azok, akik 2024. január 1. után telepítenek otthoni méretű napelem rendszert, már csak a kevésbé előnyös bruttó elszámolási módot alkalmazhatják. Ugyanakkor a napelemes beruházás továbbra is gazdaságos lehet energiatárolás és rendszer-optimalizálás segítségével.

Mivel a napelem rendszer kiépítése hosszú távú befektetés, érdemes kiszámolni, mennyi idő alatt térül meg az a jelenlegi bruttó elszámolási feltételek mellett. Ebben a cikkben egy szakértő adatokkal alátámasztott példákkal mutatja be, hogy milyen lehetőségeink vannak a jelenlegi keretek között. Fontos megjegyezni, hogy bár még nem jelent meg hivatalosan az ár, amit a megtermelt energiaért kapunk, de vélhetően körülbelül 5 forint lesz. Ennek ellenére ebben a cikkben ezzel az árral számolunk.

A szakértő elmagyarázza, hogy ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, akkor nem tudjuk közvetlenül energiát tárolni, és minden háztartásban megtermelt, de fel nem használt kilowattórát 5 forintért visszatáplálunk a villamos hálózatba. Amikor saját energiára van szükségünk, azt rezsi-csökkentett áron, 35 forintért vásároljuk meg, de ha ez felette van a szükségleteinknek, akkor 70 forintért kell vásárolnunk ugyanannyi energiát. Ebben az esetben a befektetés megtérülése akár 20 év is lehet, ami a legrosszabb választási lehetőséget jelenti – hangsúlyozza a szakértő.

A szakértő szerint a legjobb megoldás az, ha a rendszer által megtermelt, de fel nem használt energiát tároljuk, és amikor a napelemek termelése kevesebb, mint a fogyasztás, akkor azt használjuk fel, nem pedig visszatápláljuk a hálózatba. A fejlettebb inverterek és akkumulátor-egységek lehetővé teszik, hogy egy előre meghatározott program alapján előnyben részesítsük az akkumulátorok töltését napközben, és csak a felesleget adjuk vissza a hálózatba.

A szakértő elmondása szerint a lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre ezen a területen, de a német Sunways gyártó kiemelkedik a rugalmas beállítási lehetőségeivel. Az energia tárolása mellett jó megoldás lehet a felesleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni. Az akkumulátorral kiegészített hibrid inverteres kombinációt tovább optimalizálhatjuk különféle eszközökkel vagy egy okosotthon központi szoftverrel. Az alapfokú optimalizációhoz egy egyszerű központ és néhány okos dugalj is elegendő, és a beruházás költsége nagyjából 200 ezer forint.

Tovább elemezve a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, a számok alapján egy hagyományos, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5 kW-os rendszer a korábbi, szaldó alapú elszámolás alapján 8-9 év alatt térül meg. Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése 5 kWh akkumulátorral nagyságrendileg 3 millió 200 ezer forint: ennek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett, jó optimalizálással 13-14 évre tehető, ám a várhatóan magasabb energiaárak mellett ez a felére, harmadára eshet. További, a megtérülési időt csökkentő tényező lehet az energia-közösségek létrejötte: ennek jogi hátterét az illetékes minisztérium ígérete szerint még az idén kidolgozzák.

„A fenti példákból jól látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházás a napelemes rendszer telepítése. Összetettebb, bonyolultabb rendszerekről van szó, ehhez nagy szaktudás és tapasztalat szükséges, s már a tervezésnél körültekintően kell eljárni. Ezért különösen fontos, hogy olyan napelemes céget válasszunk, amely régóta jelen van a piacon, erős referenciákkal rendelkezik, minőségi alapanyagokkal dolgozik, s magasan kvalifikált szakemberek végzik a munkát a tervezéstől a kivitelezésig” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ajánlatkérés és érdeklődés Napelem rendszer telepítésére IDE kattintva!

 

forrás: https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/megeri-e-a-napelem-az-uj-brutto-elszamolassal.html

Kérjen árajánlatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen árajánlatot napelem telepítésre, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!