Kedvező döntés a napelemeknél: Az éves szaldóelszámoláshoz 2026-ig kitolták a csatlakozást!

A napenergia területén igen pozitív és váratlan lépés történt azzal, hogy a napelemek csatlakozási lehetőségét 2026-ig meghosszabbították az éves szaldóelszámoláshoz.

Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón elmondta, hogy január elsejétől visszaáll a napelemek csatlakozási lehetősége, de még mindig nem lesz országszerte mindenhol elérhető, mivel a hálózat még mindig nem képes fogadni az új csatlakozásokat, körülbelül csak a terület 7-8 százalékán van erre lehetőség.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter számos kérdést tisztázott a korábbi bejelentésekkel összhangban, és gyakorlatilag minden probléma megoldódott, kivéve a bruttó elszámolást. Az a döntés, amit Orbán Viktor miniszterelnök hitelesített, már megjelent a Magyar Közlönyben: “a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezését követő 10 évig az éves szaldóelszámolás alkalmazandó a hálózatba betáplált és onnan vett villamos energia tekintetében”, két feltétellel:

  1. A háztartási méretű kiserőmű esetén, amelyre az idei év szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1-ig kerül sor az üzembe helyezésre.
  2. A bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében, amelynek névleges hatásos teljesítményét szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1-ig bővítenek. Tehát minden úgy történik, ahogyan Lantos Csaba energiaügyi miniszter az utolsó videójában bejelentette.

Örvendezhetnek-e a napelemesek?

Az előzetesen felmerült hátrányos havi szaldóelszámolás ellenére sokan úgy ítélték meg a döntést, hogy ez egy “nagyon kedvező és váratlan lépés”, hiszen a visszatáplálási határidőt 2026-ig meghosszabbították. Bár első pillantásra érthetetlen lehet, hogy miért húzta ki január elsejére a kormány a visszatáplálás korlátozásának feloldását, az időpont választása valójában nem túl kritikus. Az tény, hogy a tél beköszöntével a napelemek termelése csökken, és kevesebb villamos energiát állítanak elő a nyári hónapokhoz képest. Azonban sokkal fontosabb tényező az, hogy az újonnan telepített napelemek tulajdonosai továbbra is 10 évig élvezhetik a szaldóelszámolás előnyeit.

Egyes piaci szakértők szerint a helyzet már csak a bruttó elszámolás körül forog. Ez a téma rendkívül összetett és kihívást jelent Lantos Csaba minisztériumának, ráadásul több nehézséget is örökölt a tárca. Az elszámolás jelenlegi állapotáról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, és valaki megjegyezte, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a magyar piac hibrid: egyszerre nyitott és korlátozott. “A rezsicsökkentés miatt nem lehet állítani, hogy a piaci alapokon működik” – mondta egy szakember.

Tehát, ha számokat vetünk össze, akkor az alábbi kép rajzolódik ki: az országban magas a rendszerhasználati díj az áramfogyasztásnál, ugyanakkor az áram ára alacsony (Magyarországon az egyik legalacsonyabb az áram ára Európában). Ennek eredményeként rendkívül nehéz olyan bruttó elszámolást kitalálni, amely lehetővé teszi a beruházás gyors megtérülését.

Néhány értelmezés szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb rendelete alapján azok, akik szeptember 7-e előtt jelentkeztek be, rendszerhasználati díjat fizetnek a villamos energia betáplálása és fogyasztása közötti különbségért. Ugyanakkor szeptember 7-e után csatlakozóknak külön-külön kell fizetniük a betáplálás és a fogyasztás díját. Erről a kérdésről a szakmai szervezetek már kérték az állásfoglalást a szabályozó hatóságtól.

Fontos előzmények

Mint ismert, Lantos Csaba energiaügyi miniszter nagyjából két hete rövid videóban jelentette be, hogy változás következik a napelemes rendszereknél: visszamenőleg is hatályosan, jövő januártól – a feltelepítéstől számított – tíz éven keresztül nem éves, hanem havi elszámolásba kerül minden napelemes rendszert üzemeltető személy – fogalmazott akkor a tárcavezető.

Majd kedden Kocsis Máté Facebook-oldalán arra kérte az energiaminisztert, hogy „a brüsszeli döntést felülírva, a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!” – zárta bejegyzését a frakcióvezető. Szerdán ennek értelmében az Energiaügyi Minisztérium egyeztetésbe kezdett az iparági szereplőkkel. A mostani döntés ennek fényében születhetett meg.

Milyen állapotban van a visszatáplálás?
Érdemes visszatekinteni Gulyás Gergely nyilatkozataira. A miniszter most közölte, hogy szinte az ország teljes területén januártól megszüntetik a visszatáplálási korlátozást, csupán 7-8 százalék marad korlátozott terület.

 

Forrás: válogatás az index.hu cikke alapjám

Kérjen árajánlatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen árajánlatot napelem telepítésre, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!