Itt az Új Napelem pályázat – Napenergia Plusz Program 2024 + VIDEÓ

ELŐREGISZTRÁCIÓ 2024-es NAPELEM TELEPÍTÉSRE

 A családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65 százalékát fedezi!
Ha Ön is érintett lehet, kérjük regisztráljon nálunk a jövő évi napelem telepítésre és hamarosan árajánlatot adunk Önnek.

2024-ben új napelem pályázat indul Napenergia Plusz Program néven. Összesen 75,8 milliárd forint keretösszegű támogatást nyújt a kormány a napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására. A bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók részére.

napelem pályázat célja, hogy a családok saját maguknak termeljenek zöldenergiát és tárolják. Ezzel hosszabb időszak alatt tudják felhasználni az általuk termelt zöldenergiát. Így a hálózatból vételezett energia sokkal kevesebb lesz. Tehát az új napelemes pályázat mindkettőre, vagyis napelemre és tárolóra lesz elérhető. Cél, hogy a saját háztetőre felszerelt napelemes rendszer összeköttetésben kerüljön egy tárolós akkumulátoros technológiával. Ösztönözve a zöldenergia tárolást, a visszatáplálás helyett.

Feltételek még most dolgozza ki a tárca és egyeztet a szakértőkkel. Tervek szerint 2024. január 1-től lesz elérhető az új napelem pályázat a Napenergia Plusz Program.

A támogatás legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerekhez lesz elérhető, a tároló kapacitása pedig legfeljebb 8 kilowattóra lehet majd. A pályázat segítségével akár 20 ezer otthon is korszerűsítésre kerülhet. A családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65 százalékát fedezi.

Az új napelem pályázatra ingyenes előregisztráció

A napelem rendszerek telepítésére előjegyzést most felveszünk.

Napelem pályázat 2024

Az új pályázók azonban nagyon kedvező rendszerben lesznek, mivel a nappal fel nem használt, megtermelt áramot éjszaka maguk használhatják fel, éppen ezt segíti a 75 milliárd forintos lakossági tároló telepítési pályázat. Ugyanakkor a tároló támogatás legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerekhez lesz elérhető, az akku kapacitása pedig legfeljebb 8 kilowattóra lehet majd.

Az új napelem pályázat a Napenergia Plusz Program

2023. október 5-én megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 1431/2023. (X. 5.) Korm. határozata a Napenergia Plusz Programról.

A Kormány a modern napelemes rendszerek létesítése és a családok által megtermelt zöldenergia felhasználása és tárolása érdekében a Napenergia Plusz Program megvalósításáról döntött, ezért

  1. egyetért a napelemes háztartási méretű kiserőművek, valamint energiatárolók támogatásával a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók részére 75 800 000 000 forint kerettel, az Energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer terhére;
  2. felhívja az energiaügyi minisztert az 1. pontban említett program kidolgozására; Felelős: energiaügyi miniszter Határidő: 2024. január 1.
  3. felhatalmazza a területfejlesztési minisztert a Nemzeti Helyreállítási Tervben szereplő, jelen kormánydöntéssel érintett program lezárására, és felhívja, hogy kezdje meg az Európai Bizottsággal a tárgyalásokat a program zárásához kapcsolódó Nemzeti Helyreállítási Terv módosításáról, valamint az 1. pontban említett program indikátorainak a Nemzeti Helyreállítási Tervben való szükség szerinti elismerésére vonatkozóan; Felelős: területfejlesztési miniszter. Határidő: 2023. október 31.
  4. felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter, az energiaügyi miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a 3. pont szerinti intézkedéssel felszabaduló forrás felhasználására. Felelős: területfejlesztési miniszter Határidő: 2023. október 31. Forrás: magyarkozlony.hu/

VIDEÓ A NAPELEM PÁLYÁZAT RÉSZLETEIRŐL:

Hamarosan lakossági energetikai felújítási program is várható.

Hamarosan vissza nem térítendő és kedvezményes hitellel támogatott „Lakossági energetikai felújítási program” is várható. A pályázat még nem jelent meg, a feltételek függőben vannak, a felhívás megjelenésekor változhatnak. Azonban a tervek szerint hamarosan zöld utat kaphat a projekt, így a kisebb felújításokat még a fűtési szezon előtt el lehetne végezni. A pályázat célja, hogy a lakóépületek korszerűsítésével csökkenjen a lakosság energiafelhasználása, elsősorban a földgáz felhasználása.

A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos a vállalkozások támogatása, éppen ezért több pályázati lehetőséget írnak ki a cégek számára. Ezeknek a vállalkozásfejlesztési pályázatoknak a célja a mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének javítása, innovatív és hozzáadott értéket növelő fejlesztések támogatása által. Emellett kiemelt cél a területi különbségek csökkentése, az elmaradottabb térségek felzárkóztatása és a helyi gazdaságok megerősítése.

Mi az a REPowerEU?

Oroszország Ukrajna elleni inváziója súlyosan érinti az EU gazdaságát és társadalmát. 2022 márciusában az EU vezetői megállapodtak az orosz földgáz, kőolaj és szén importjától való uniós függőség fokozatos megszüntetéséről. A vezetők felkérték az Európai Bizottságot arra, hogy készítsen tervet az orosz gáz-, olaj- és szén behozataltól való túlzott mértékű uniós függés mielőbbi csökkentésére. A Bizottság 2022. május 18-án benyújtotta a REPowerEU tervet.

A REPowerEU elsősorban a tiszta energiára való átállás támogatására és a reziliensebb energiarendszer érdekében való összefogásra összpontosít. Az ország minden részét érintő programelemek elsősorban a hálózatok fejlesztését, az ipar zöldítését, a megújulók fokozott hasznosítását és az energiahatékonyság javítását célozzák.

A REPower EU keretein belül várható pályázatok:

Ipari parkok energia célú zöldítése (50%-ban vissza nem térítendő támogatás, KKV-k és nagyvállalatok részére). Vállalkozások energiahatékonysági fejlesztése (kedvezményes hitel. A támogatási keret 50%-a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak fenntartott.Amennyiben nem mutatkozik elegendő mikro-, kis- és középvállalkozás a keret 50%-ának igényléséhez, a fennmaradó keretösszeg megítélhető nagyvállalati kedvezményezettek számára is.)
Zöld gazdasági gyártókapacitások kiépítése (50%-ban vissza nem térítendő támogatás, mikrovállalatok és KKV-k részére)
Zöld technológiák alkalmazása (50%-ban vissza nem térítendő támogatás, KKV-k részére)
Középületek energiahatékonysági beruházásai (100%-ban vissza nem térítendő támogatás)

Kik igényelhetik?

Olyan magánszemély vagy társasház vagy lakásszövetkezet, vagy társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak), nyújthatnak be pályázatot, ahol a lakás/ház még nem részesült komolyabb felújításban. (Változhat!)

A támogatás jellege, mértéke

A pályázatban a költségek 50%-áig, de legfeljebb 3 millió Forintig igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Amennyiben a pályázó gépészeti beruházás megvalósítását is tervezi, akkor 4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhet.

Vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában kerül támogatásra a pályázó. A kedvezményes kamattámogatott hitel keretében a pályázók évi 5%-os kamatlábú hitelt igényelhetnek legfeljebb 5 millió Forintig. A támogatás összegének 40%-át a felhasznált építési termékekre, 60%-át pedig a munkadíjra szükséges fordítani.

Tehát: A támogatás várhatóan részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből állna. Tehát valamekkora hiteltörlesztési képességet fel kell tudni mutatnia a pályázóknak.

Támogatható tevékenységek

Az energiahatékonyságot szolgáló, megújuló energia felhasználását növelő tevékenységekre fordítható az elnyert összeg, például a következőkre:

  • épületek hőtechnikai adottságainak javítása;
  • ingatlanhoz köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése;
  • fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése;
  • megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése.
  • Fosszilis energiahordozót felhasználó berendezés biztosan nem támogatható.
  • várhatóan napkollektorok telepítésére felhasználható a támogatás, azonban napelemes rendszer létesítésére nem (változhat!)

Mivel elvárás a min. 30% energiahatékonyság javulás, ezért a hőszigetelés és a nyílászárócsere szinte kötelező lesz.

A felújítások garantáltan hatékonyak lesznek, ugyanis a támogatás részeként szakemberek készítenek egy induló energetikai auditot, majd a fejlesztések megvalósítása után egy záró auditot, a cél pedig az, hogy a kettő között legalább 30%-os hitelesen alátámasztható energiahatékonysági javulás következzen be.

A napelem rendszerek telepítésére előjegyzést most felveszünk.

 

A weboldalon szereplő tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.