Éves szaldó, havi szaldó elszámolás – Megéri a Napelem telepítése?

Továbbra is megéri a háztartások számára a napelemes rendszer a havi szaldó elszámolás által – derül ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) több korábbi és friss közleményéből. A 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemeinek fimomhangolásán az érintett családok érdekei figyelembe véve dolgozik – közölte a minisztérium.

Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak. Ismeretes, hogy egy uniós rendelkezés  2024-től kötelezi a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére.

Miről van szó?

A brüsszeli előírás értelmében szakítani kell az éves szaldó elszámítási rendszerrel, amiben a napelemes rendszert működtető háztartások évente egyszer kifizetik azt a különbözetet, amennyivel több villamos energiát használtak az országos hálózatból, mint amennyit abba juttattak a napelemrendszerükkel. Ha több áramot termeltek, mint amennyit felhasználtak, akkor pénzt kapnak vissza. Az éves elszámolás nagyon leegyszerűsítve, torzan tükrözi a piaci folyamatokat. Ám kényelmes, az pedig kedvez a háztartásoknak, hogy a vételezett áramért hatósági árat kell csak fizetniük.  Az EU azonban pontosabb rendszert vár el, továbbá olyat, amelyben a háztartások reális árat kapnak az áramukért –írta korábban Világgazdaság. Az  éves szaldóelszámolás rendszere ennek csak részben felel meg, ezért újra van szükség helyette.

Itt jön képbe a minisztérium által korábban említett finomhangolás. Jelenleg 5 forintért veszi át az áramot az energiaszolgáltató, a lakosságnak pedig 36 forint a rezsicsökkentett ár. Vagyis a „finomhangolás” egyik eleme feltehetően a reálisabb átvételi ár lesz, másik eleme pedig a többletfogyasztásért fizetendő ár. E kettő különbségének függvényében lehet majd pontosabban kalkulálni a napelem-beruházás megtérülési idejét, amit jelenleg 8-10 évre tesznek. Az is valószínű, hogy a piaci energiaárak továbbra is magas szinten maradnak, és az uniós környezetvédelmi szabályok a megújuló energiarendszerek bővítését támogatják.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tihanyi Tranzit Fesztiválon közzé tett videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi rendszerekhez képest azok, akik szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz.

Beszámolt arról is, hogy szeptemberben közzéteszi a kormány, hogy hol lehet újra napelemeket telepíteni a háztetőkre.

Ebben volt egy korlátozás, mert túl nagy ütemben bővült a napelempark Magyarországon, és úgy tűnt, hogy a hálózat nem mindenhol képes ezzel lépést tartani

– emlékeztetett. A kormány azóta beavatkozott, és időközben sok fejlesztés történt, aminek köszönhetően új lehetőségek nyílnak, így számos körzetben és számos településen lehet majd újra napelemeket telepíteni.

A kormány ennek jegyében a családok számára is minden támogatást meg kíván adni a napelemes rendszerek megtérülő telepítéséhez

– olvasható a minisztérium közleményében.

A havi szaldó elszámolás – Milyen előnyei lehetnek?

Az “havi szaldó” elszámolás koncepciója bemutatkozott a közönségnek 2022 októberében. Eddig a szaldó elszámolás évente történt meg mindenki számára. A havi szaldó elszámolást lehetne egyfajta köztes elszámolási módnak tekinteni az éves szaldó és a bruttó elszámolás között.

Az éves szaldó előnye nyilvánvaló: a nyári túltermelést átvihetjük a téli időszakra, amikor kevesebb a napsütés. Így a felhasználók saját maguk által termelt árammal fűthetnek télen is. A szolgáltató pedig “tárolja” ezt az energiát ingyen.

A havi szaldó elszámolás célja ezen hosszú távú ingyenes “tárolás” megszüntetése és a felhasználók ösztönzése a azonnali fogyasztásra.

A havi szaldó elszámolás működése hasonló az éves szaldóhoz, de minden hónapban van egy elszámolás. Például, ha júliusban 1000 kWh energiát termeltél, de csak 250 kWh-t használtál fel, akkor a felesleges 750 kWh-t alacsony áron, például 5-6 Ft/kWh áron fizetik ki a rezsidíj csökkentése miatt. Mivel minden hónapban elszámolás történik, így a felesleges energia nem vihető át a téli hónapokra.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet ingyen használni a szolgáltató hálózatát. Lesznek olyan hónapok, amikor nem termel elegendő energiát, és a hiányzó energiát meg kell vásárolni a szolgáltatótól. Erre még az ÁFA is felszámításra kerül.

A havi szaldó előnye, hogy a napon belüli plusz energiát azonnal felhasználhatjuk, és nincs szükség az energia hosszú távú “tárolására”.

Egy átlagos lakóháznál a napelem rendszer által megtermelt energiából az azonnali felhasználás aránya körülbelül 25-50% között változhat attól függően, hogy milyenek a felhasználási szokások és akkumulátorok segítségével akár 80%-ra is növelhető. A többi energiát a hálózatra töltik fel.

A bruttó elszámolás bevezetése volt terítéken 2021 júliusában, de később visszavonták a tervezetet. A bruttó elszámolásnál az a helyzet, hogy a hálózatra töltött energiaért pénzt kapunk, de amikor áramot vásárolunk, sokkal magasabb áron kell fizetnünk.

Számos mód van arra, hogy a bruttó elszámolást kedvezőbbé tegyük, például a valóságos áron történő áramértékesítés, differenciált áramár bevezetése vagy jutalmazás azoknak, akik megújuló energiába fektettek be. Azonban jelenleg nincsenek hivatalos információk a bruttó elszámolásról, és az elszámolási forma ismeretlen időre elhalasztva lett.

Napelemes havi szaldó összefoglaló

Összefoglalva, a havi szaldó elszámolás célja az azonnali energiafogyasztás ösztönzése és a hosszú távú ingyenes “tárolás” megszüntetése, míg a bruttó elszámolás bevezetése még nem valósult meg, de számos mód van a rendszer kedvezőbbé tételére.

Termelés és fogyasztás egyensúlya a napenergia rendszereknél – különösen a napelemeknél – mindig is kihívást jelentett. A havi szaldó elszámolás rendszerének bevezetése a napelem rendszerek tulajdonosai és a hálózati szolgáltatók számára egyaránt előnyöket hozhat, ami hozzájárulhat a hatékonyabb és fenntarthatóbb energiafelhasználáshoz. Az alábbiakban részletezem, hogy miért érné meg a havi szaldó elszámolás a napelem rendszereknél:

  1. Azonnali felhasználás ösztönzése: A havi szaldó elszámolás rendszerében a plusz energia, amit a napelem rendszer megtermel, azonnal felhasználásra kerül. Ez ösztönzi a felhasználókat arra, hogy aktívan használják az általuk termelt energiát, például napközbeni háztartási tevékenységekhez vagy elektromos autó töltéséhez. Ez csökkentheti a nappali és éjszakai energiaárak közötti különbséget.
  2. Nagyobb önfenntartás: A havi szaldó elszámolás lehetővé teszi, hogy a napelem rendszer tulajdonosai nagyobb mértékben függjenek saját maguk által termelt energiától. Mivel a havi elszámolás rövidebb időszakra terjed ki, az energia könnyebben beilleszthető a napi használatba, és kevésbé valószínű, hogy túltermeléshez vagy energiahiányhoz vezet.
  3. Támogatás a hálózatnak: A havi szaldó elszámolás segít csökkenteni a hálózati túlterhelést. Az éves szaldó elszámolás során a nyári túltermelésnek jelentős része télen kerülne felhasználásra, ami megnövelheti a hálózati terhelést. A havi elszámolás révén az energia jobban szétterülhet a hónapok között, és ennek eredményeként kevesebb lenne a túlterhelés.
  4. Kiszámíthatóság: A havi szaldó elszámolás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyebben kövessék a termelést és a fogyasztást, mivel gyakrabban kapnak visszajelzést az energiahasználatukról. Ez segíthet abban, hogy a felhasználók tudatosabb döntéseket hozzanak az energiafelhasználásukról.
  5. Kisebb pénzügyi terhelés: Az éves szaldó elszámolás során a nyári túltermelés miatt jelentős összegű pénz várhatóan csak a téli hónapokban érne vissza a tulajdonosokhoz. Ezzel szemben a havi szaldó elszámolás révén a plusz energiát gyakrabban kapják meg, ami könnyebbé teszi a rendszerfenntartás és a beruházások finanszírozását.
  6. Hatékonyabb energiafelhasználás: A havi szaldó elszámolás arra kényszeríti a felhasználókat, hogy jobban figyeljenek az energiaköltségeikre, és jobban optimalizálják az energiahasználatukat. Ez hosszú távon segíthet csökkenteni az energiaveszteséget és a felesleges energiafelhasználást.

 

Összességében, a havi szaldó elszámolás lehetővé teszi a napelem rendszerek tulajdonosai számára, hogy aktívan részt vegyenek az általuk termelt energia felhasználásában, csökkentsék az energiaárszórás hatását, támogassák a hálózati stabilitást és fenntarthatóbbá tegyék az energiagazdálkodásukat. Ezen előnyök révén a havi szaldó elszámolás hozzájárulhat a megújuló energiaforrások szélesebb körű elterjedéséhez és a fenntartható energiaellátáshoz.

Ajánlatkérés és érdeklődés Napelem rendszer telepítésére IDE kattintva!

 

forrás: https://ripost.hu/insider/2023/08/tovabbra-is-megeri-a-napelemes-rendszer-ime-a-reszletek

Kérjen árajánlatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen árajánlatot napelem telepítésre, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!